Ahojte, o tej ponuke viem, no čo je za nou mi nie je celkom jasne. Len pre príklad:v ČR sa momentáne doslova pretrhlo vrece s Python regius. Ceny i zdravotný stav faremných odchovov sú rôzne a zašlo to už tak ďaleko, že keď som dal von svoj inzerát na P.regius z odchovu v SR či ČR ozval sa mi jeden kšeftár zo Slovenska (pomenujme si ho pracovne jašter), ktorý mi tvrdil, že práve on ponúka odchov a nie dovoz. Na moju otázku o čí odchov ide mi tvrdil, že to urobil jeho známy terarista, ktorý zrazu, keď som sa začal o neho zaujímať, nemal mobil, net a možno ani nevedel, čo to je had
.
K veci: Ambystoma ako celý rod je nepochopitelne zaradený do CITESu, ale skúste si v našich ! obchodoch kúpiť tohto mloka s papiermi. Neuspejete.
Cena 60 Kč za 10 cm jedinca je ale privelká. Ak by ich (čo sa bežne deje)obchodník kúpil v ČR za dajme tomu 40,- Kč (množstevná zľava), nemohol by ten istý mlok u nás stáť cca. 150,- Skk. Obchodníci si totiž na živé dávajú minim. 100%.
Navyše, chovateľ či obchodník z ČR živé nepošle mimo ČR. Jedine si ísť po zvieratká tam. A keď ísť, tak zobrať ich viac, aby sme aj my do svojich chovov mali
.
Je to síce protizákonné a keď tieto riadky číta IŽP SR, tak iste ich obchádzajú mrákoty, no ja som toho názoru, že radšej ísť s farbou von, ako chodiť do ČR po burzách a skupovať za facku zvieratá a tu ich ponúkať nielen za neskutočné ceny, ale aj umelo vytvárať názvy napr. pavúkov ako Crachypelma či škorpiónov Pandinus Amperator a hrať sa na....svetca
No nie