Znáška Kinosternon leucostomum

Vodné i suchozemské korky

Moderátor: štefan

Znáška Kinosternon leucostomum

Poslaťod štefan » Pia Jan 08, 2010 9:07 am

Vcera som nasiel prvé vajicko malej formy K.l.l. znesene pod velku plochu bridlicu (neviem si predstavit, ako ho tam mohla samicka zniest...) spolovicky zahrabane do velmi prevlhceneho piesku (skor to bola voda s primesou piesku - okamzite som odizoloval pretekajucu sus igelitom a navrstvil novy suchy piesok. Zial, dane vajicko bolo vazne poskodene - prasknute, bolo vidno aj zltok, ale zvysok skupiny bol na moje pocudovanie mimoriadne pevny. Kazdopadne sa takto vazne poskodene vajicko nedalo inkubovat - uvazoval som aj nad jeho zavoskovanim, ale plocha by bola mimoriadne velka. Na dovazok ani neviem, kedy ho mohla zniest - pri dennej kontrole ubikacie sa nedalo vidiet.

Viem, ze peterveterove K.l.l. velka forma, ktore mam v chove, mali uz znasky, ale Peto, ako vlastne dopadla ich inkubacia? Ako si spravil inkubator? Predpokladam, ze tato samicka malej formy bude este znasat a ze vcerajsia nahodne objavena znaska nebola jedinou, tak aby som sa vedel vopred pripravit.

Dalsia samicka malej formy K.l.l. je chovana v spolocnosti inych klapaviek, ale davam k nej samceka malej formy na pripadnu kopulaciu. Pri snahe umiestnit celu skupinku 1,2 spolocne sa samicky zakazdym mimoriadne agresivne napadali. Preto ten spolocny chov.
Toto agresivne spravanie je zaznamenane aj u velkej formy - vacsinou su interakcie medzi dvojicou samic, niekedy je stredobodom ich utokov samcek - je zaujimave, ze provokaterkou takychto utokov je takmer vzdy mohutnejsia zo samic.

Sam som velmi zvedavy na pokracovanie: ci dana samicka mlaej formy bude dalej znasat vajicka a ci aspon niektore bude po zneseni v poriadku a aj oplodnene.
Obrázok užívateľa
štefan
Člen redakcie
 
Príspevky: 2045
Registrovaný: Ned Dec 03, 2006 8:31 pm
Bydlisko: Levice

Späť na Korytnačky

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 6 hostia

cron