Filter - ale aký?!

Naše praktické skúsenosti s ňou...

Moderátori: štefan, cezar.milan, Patrik

Ja mám dobré skúsenosti s filtrom...:

vonkajším
4
18%
vnútorným
18
82%
pôdnym
0
Nehlasovalo
 
Celkom hlasov : 22

Filter - ale aký?!

Poslaťod štefan » Pia Dec 22, 2006 4:37 pm

Každý z nás má iste svoje vlastné skúsenosti s používaním vnútorného, vonkajšieho či pôdneho filtru.
Nás by zaujímalo, akému práve TY dávaš prednosť a prečo :!: .
Hlasuj v ankete :wink:
Obrázok užívateľa
štefan
Člen redakcie
 
Príspevky: 2045
Registrovaný: Ned Dec 03, 2006 8:31 pm
Bydlisko: Levice

Re: Filter - ale aký?!

Poslaťod RIZLACI » Sob Dec 23, 2006 12:39 pm

štefan píše:Každý z nás má iste svoje vlastné skúsenosti s používaním vnútorného, vonkajšieho či pôdneho filtru.
Nás by zaujímalo, akému práve TY dávaš prednosť a prečo :!: .
Hlasuj v ankete :wink:


:P Samozrejme že každé akvárium by malo máť filter s dostatočným prietokom vody a či to bude vonkajší alebo vnútorný je už na zvážení každého akvaristu . Ja osobne mám doma aj vonkajší ale v iných nádžiach mám väčšinou vnútorné filtre. Pri vonkajšom filtri je aký taký problém s jeho umietnením, potrebujeme ho schovať buď do nejakej skrinky alebo ho ponechať iba tak volne. Ja v poslednom období pozorujem veľmi dobré filtračné účinky aj pri vnútorných filtroch - sú to hlavne hlavice na ktoré sa nasadí predåžená navŕtaná rúrka a na ňu sa nasadí filtračná biovložka.
:?: Dôležité je však to ako uvedenú hlavicu do nádrže umietniť aby filtrácia bola čo najúčinnejšia. Ja osobne propagujem vlepenie skla do rohu akvária s tým že toto bude slúžiť ako dekoračný kamenný obklad - resp. útes a nasávanie vody k filtru bude iba cez jeden malý otvor umiestnený pri dne a výtlak vody bude zase iba cez jeden malý utesnený otvor. Takto sa zabezpečí silnejšie naávanie znečistenej vody o priestoru kde je hlavica a okysličená voda sa vháňa do nádrže, kde vytvára prúdenie, ktoré nečistoty núti - odplavuje k nasávaciemu otvoru k biovložke.
:wink: Kamenný alebo iným materiálom obložený útes stena pôsobí naozaj v akváriu dobre, chce sa to len pustiť do väčšej prestavby. Funguje to 100%.
RIZLACI
Moderátor akva časti
 
Príspevky: 21
Registrovaný: Str Dec 13, 2006 6:56 pm
Bydlisko: Banská Bystrica

Poslaťod dracula » Sob Dec 23, 2006 12:53 pm

svoj názor na filtráciu ako takú som vyjadril v článku "začíname s akvaristikou IV."
....som zástanca vnútorných filtrov ktoré sú dobrým skåbením ceny a funkčnosti.......
externé filtre jedine do väčších akvárií v ktorích by vnútorný filter pôsobil ako päsť na oko....plus aj jeho funkčnosť je otázna....
nepoznám človeka ktorí by používali pôdny filter....už pre zložitú inštaláciu, údržbu som ho ani sám nikdy nepoužil....
Obrázok užívateľa
dracula
 
Príspevky: 127
Registrovaný: Ned Dec 03, 2006 8:45 pm
Bydlisko: Levice

biofilter

Poslaťod mtec » Sob Jan 06, 2007 10:40 pm

Azda by bolo ešte dobré spomenúť aj molitanové biofiltre poháňané vzduchom.Tieto vidieť ešte v predajniach kde je rozvod vzduchu a viac nádrží.Ich účinnosť je značná napriek tomu že nimi neprechádza až také množstvo vody,ako pri filtroch s motorovou hlavicou,kde je častokrát kvantita na úkor kvality.Tu je vtip v tom že v molitane resp.dnes nazývanom biomolitane,sa vytvorí kultúra tzv.denitrifikačných baktérií ktoré rozkladajú amoniak na dusitany,iný druh baktérií zasa dusitany na relatívne neškodné dusičnany,ktoré slúžia ako hnojivo pre rastlinky.
Tieto filtre považované dnes za zastaralé ja osobne dodnes preferujem do objemu 150l,pri väčšom odporúčam radšej kanistrové filtre,ktoré tiež pracujú na princípe biologickej filtrácie.Takže ja by som to zhrnul asi takto:Nie vždy je smerodatný údaj o množstve prietoku za minútu,ale aj veľkosť filtračného média a teda schopnosť udržať kultúru baktérií.Jedinou nevýhodou je "bublanie",ktoré môže napr.v spálni robiť problém a potreba šikovne zamaskovať dekoráciou molitan,čo ostatne musíme i pri filtri s motorovou hlavou.
Obrázok užívateľa
mtec
 
Príspevky: 21
Registrovaný: Štv Dec 07, 2006 7:48 pm
Bydlisko: Sahy

Poslaťod MayDaySK » Ned Jan 07, 2007 1:52 am

Ja som začiatočník takže iné ako vnútorné (to je asi ten ponorený do vody) som ani nemal... Čo mám mi stačí a svoj úkol to plní...
Tomáš
Obrázok užívateľa
MayDaySK
 
Príspevky: 15
Registrovaný: Pia Dec 29, 2006 11:31 pm
Bydlisko: Galanta

Vnitřní filtr

Poslaťod Shark-CZ » Sob Feb 03, 2007 3:52 pm

Ahoj - vzhledem k velikosti mé nádrže 100litrů - jednoznačně vnitřní filtr, vlastně je to čerpadlo, filtrující vodu přes molitanový válec.
:D Vnitřní filtr zcela nahradí i vzduchování, protože čeří vodní hladinu.

1. snadná údržba a jednoduchost
2. velký výběr ve spec. prodejnách akvaristiky
3. prakticky bezporuchovost
4. maximální účinnost
5. není hlučný
6. docela přijatelná cena /od 290,- až po 1000,- dle výkonu / ceny v ČR - Východočeský kraj

Obrázok
Naposledy upravil Shark-CZ dňa Sob Okt 13, 2007 7:43 pm, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
Shark-CZ
 
Príspevky: 104
Registrovaný: Pia Jan 05, 2007 3:56 pm
Bydlisko: CHRUDIM - Czech Republic

Poslaťod tana » Štv Mar 15, 2007 6:20 pm

Vzhledem k tomu,že mám několik 100l i nenších tak mám co Shark,jinak rybník a jezírko čistím jednou do roka (výlov ) a odchyt mladých do sádek na zimu.Jinak je tam spodní voda takže to mám vyřešené a nijak se nemusím moc starat.
Obrázok užívateľa
tana
Člen redakcie
 
Príspevky: 1401
Registrovaný: Pon Jan 22, 2007 8:51 pm
Bydlisko: Ostrava CZ

Poslaťod laci » Štv Nov 29, 2007 10:11 am

Odpovedal som vnútorným ,
ale to len preto, že v súčasnosti používam výhradne vnútorné filtre. Mám dobre skúsenosti aj s vonkajšími filtrami. U pôdnych filtrov je jediná nevýhoda, že po určitom čase je nutné mechanicky odstrániť nahromadený kal. Osobne mám v každej nádrži klasický molitanový filter poháňaný vzduchovým kompresorom .
Obrázok užívateľa
laci
Moderátor akva časti
 
Príspevky: 590
Registrovaný: Uto Nov 27, 2007 1:28 pm
Bydlisko: Ploské, Košice - okolie

Biofilter

Poslaťod mtec » Sob Dec 29, 2007 10:02 pm

Tým že preferujem molitanové filtre poháňané vzduchom som nechcel povedať že filtre s čerpadlom sú zlé.Chcel som len upozorniť čitateľov aby pri výbere filtrov nepozerali len na množstvo "pretočenej" vody ale aj na veľkosť náplne, čo je omnoho dôležitejší ukazovateľ ako litre/hod. Myslím si že kto sa v tom trochu vyzná,vie o čom hovorím.Voda má byť nie číra ale aj biologicky prefiltrovaná,čiže musia sa bielkoviny,ďalej čpavok a následne dusitany rozložiť na látky ktoré sú zlučiteľné so životom napr.dusičnany,ktoré potom rastlinky spracujú ako hnojivo.Profesionáli dodnes používajú vzduchom poháňané biofiltre prípadne kanistrové filtre s kultúrou baktérií.Filtre s čerpadlovou hlavicou priniesla doba a potreba zjednodušenia akva techniky.Treba však dať pozor lebo niektoré naozaj neplnia vôbec účel.Ako napríklad môže 2x3cm molitanová kocka účinne filtrovať? Treba si dať námahu, v obchode demontovať a pozrieť druh a hlavne objem náplní. Nakoľko je obrovské množstvo typov na trhu, jednoznačne je ťažké poradiť ktorý je dobrý a ktorý nie a na krabici môže byť napísané kadečo.
Obrázok užívateľa
mtec
 
Príspevky: 21
Registrovaný: Štv Dec 07, 2006 7:48 pm
Bydlisko: Sahy

Poslaťod Imrich Fuljer » Ned Apr 13, 2008 9:21 pm

Ked externy tak Eheim alebo Fluval.
Ked interny tak Power Head od Hagenu
NIC INE !!!
Obrázok užívateľa
Imrich Fuljer
 
Príspevky: 5
Registrovaný: Ned Apr 13, 2008 9:12 pm
Bydlisko: Bytca - Slovensko

Re: Filter - ale aký?!

Poslaťod štefan » Str Máj 07, 2014 5:19 pm

Každý z nás má isto ten svoj filter a za nič na svete by ho nevymenil. Teda, jedine, že sa mu pokazí.
Ale v nedávnej minulosti to s filtrami bolo o dosť komplikovanejšie. Zo zahraničia sa k nám dostávala táto technika len výnimočne a komplikovane a tak si akvaristi začali svojpomocne vyrábať filtre pomocou prevráteného lievika, vzduchovacieho kameňa napojeného na motorček. Spomína si ešte niekto na tzv. Maxifilter? Nepodarilo sa mi jeho fotku nájsť ani vo svojom archíve a ani na nete, kde je, že vraj, všetko. Jeho vnútro bolo samozrejme z molitanu, vložky na náplň, ktorá mala zahnuté konce do vnútra a tie sa nasadzovali do dvoch obručí - hore a dolu. Vzduch do nich šiel buď z hora alebo z dola. Bol povästný už len tým, že gumové príchytky sa neskutočne ľahko lámali a nedržali na skle. Regulácia prítoku vzduchu sa na samotnom filtry nedala regulovať a tak škrtítko na hadičke nemohlo chýbať. Až oveľa neskôr tieto "mašiny" nahradil čisto molitanový filter ako je aj na fotke. Boli buď jedno alebo dvojramenné a rôznych veľkostí i farebných prevedení (čierne, biele, občas aj modré...).
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
štefan
Člen redakcie
 
Príspevky: 2045
Registrovaný: Ned Dec 03, 2006 8:31 pm
Bydlisko: Levice

Re: Filter - ale aký?!

Poslaťod Patrik » Uto Máj 13, 2014 8:37 am

Túto akvaristickú "vychytávku" som samozrejme využíval ešte i ja, táto filtračná metóda síce nebola zatratenia hodná, ale keď nám občas vypadol elektrický prúd, tak som mal z --crystal akva-- verziu --dark green akva--- :D
Potom som prešiel na vnútorné filtre s okysličovaním značky AQUAEL. Vzhľadom na to, že som mal akváriá (i mám) rôznych objemov, tak som vyskúšal od tejto značky veľa jej produktov a to:
FAN mikro Plus; FAN mini Plus; FAN 1 Plus; FAN 2 Plus; FAN 3 Plus a Circulator 460l.
Bol som s nimi maximálne spokojný, nikdy som nemal problém, akváriá boli krásne čisté a filtre spĺňali svoj účel. Pri výpadku elektriny som nemal skoro žiadny problém so znečistím, iba ak bol filter krátko pred údržbou, prichádzalo k jemnému zakaleniu vody. Žiadny sa mi doteraz nepokazil, ani sa neznížila jeho funkčnosť, pravidelná investícia bola pochopiteľne iba výmena filtračnej peny. Vanička vnútri filtra zachytávala do seba veľké množstvo odpadových látok, takže i to bolo nápomocné pri jeho údržbe. Cena týchto filtrov bola a aj veľmi priaznivá, takže kto začína s akvaristikou alebo nechce veľa investovať, hore menované filtre sú určite vhodnou voľnou.

V súčastnosti používam ešte tieto modely: FAN mikro Plus; FAN 2 a 3 Plus. V júli tohto roku bude mať FAN 2 Plus už krásne okrúhle narodeniny - 8 rokov!
Prvý krát v histórii, čo sa venujem akvaristike, siahnem pri zriaďovaní nového akvária po vonkajšom filtry. Keďže ide o akvárium väčšieho objemu a bude mať za úlohu vernú imitáciu biotopu čierneho jazera v Thajsku, chcem vo vnútry iba nevyhnutnú techniku. O skúsenosť s týmto filtrom sa potom následne s Vami podelím.
Obrázok užívateľa
Patrik
 
Príspevky: 166
Registrovaný: Uto Júl 17, 2007 12:51 pm
Bydlisko: Sereď


Späť na Akvaristická technika

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron