Neoféma bourková Neopsephotus bourkii (Gould, 1841)

Všetko, čo sa týka chovu, rozmnožovania, pozorovania, skúseností s týmito novodobými dinosaurami....

Moderátor: štefan

Neoféma bourková Neopsephotus bourkii (Gould, 1841)

Poslaťod štefan » Sob Mar 27, 2010 4:00 pm

Taxonómia a rozšírenie
Tento krásny papagáj bol pôvodne radený do rodu Euphema, medzi chovateľmi je často nazývaný neoféma bourková alebo aj bourek.
Vyskytuje sav západnej a centrálnej Južnej Austrálii až po centrálnu východnú Austráliu. Je to monotypický druh i rod.

Popis
Veľkosť tela max. 19 cm, hmotnosť 39 gramov.
Samček má hornú časť tela hnedavú, spodná časť je ružová až načervenalá. Boky, čelo a obočie má svetlo modré, pod okom je niekedy belavá škvrnka. Belavá je aj jeho predná časť tváre.
Samička je oveľa menej výrazne sfarbená a u nej absentuje modrý čelný pásik.
Mladé jedince sú sfarbením podobné samičke, ale ich farby sú matnejšie. Plného vyfarbenia sa u nich možno dočkať vo veku 7-9 mesiacov.
Mladá samčeky je možno pomerne skoro určiť podľa niekoľkých modrých pier na čele.

Obrázok

Biotop
Vyskytuje sa prevažne v suchých akáciových lesoch, v ktorých dominuje drevina Acacia aneura. Obýva púšte a polopúšte, pričom jeho areál výskytu je skutočne rozsiahly.

Potrava v prírode
Tú tvoria z veľkej časti predovšetkým semená stromov, bylín a tráv rastúcich v buši a savanách.

Hniezdenie
Od augusta do októbra, ale rozpätie mesiacov môže byť i značne variabilné v priamej súvislosti na období dažďa. Hniezda buduje v dutinách stromov, najčastejšie vo výške 1-3 m nad zemou. v znáške býva vajíčok 3-6 a ich inkubačná doba je 18 dní. Mláďatá sa osamostatňujú po 4 týždňoch.

Neoféma bourková je nomadický druh, ktorý sa na jednom stanovisku môže vyskytovať aj niekoľko rokov, ale takisto môže z neho zo dňa na deň zmiznúť.

Neopsephotus bourkii nie je celkovo ohrozený a je zaradený do CITES II. Je to bežný a pomerne rozšírený druh vtáka.

Chov
Je to skromný, tichý a nenáročný druh na chov v opatere človeka.
Nie je ani príliš naročným druhom na priestor a tak ju možno ľahko odchovávať aj vo väčšej klietke či záhradnej voliére. Čo však vyžaduje, je suché prostredie bez prievanu.
Pri vhodných podmienkach je tento krásny druh papagája ochotný zahniezdiť a úspešne vyviesť mladé v ktorúkoľvek ročnú dobu a starostlivosť o mlaď je viac než len príkladná.
Obyčajne zahniezdi spoľahlivo a aj preto ju chovatelia často používajú ako pestúnku pre mláďatá iných druhov neofém či ďalších austrálskych druhov vtáctva približnej veľkosti.
Pohlavne dospeje v prvom roku života, kedy je schopná i zahniezdiť.
S tvarom hniezda si u nej netreba robiť starosti. Doporučiť snáď možno ležatý typ 15x20x15-18 cm a na dno poskytnúť vrstvu hrubších a bezprašných pilín.
Liahnivosť je bezproblémová i v extrémne suchom prostredí, Inkubačná doba je 19 dní, mláďatá vylietajú z búdky za 28-30 dní. Sú však naďalej dokrmované rodičmi po dobu 3 týždňov. Potom ich možno odstaviť. Krúžkujeme ich asi vo veku 10 dní s krúžkami o veľkosti vnútorného priemeru 4 mm.
Kŕmime bežným sortimentom zrnín, zmesou prôs, lesknicou, ovsom, slnečnicou či semencom. Dobre príjmu i naklíčené zrniny, hlavne pšenicu.
S podávaním zeleného krmiva treba chovateľovu trpezlivoť, keďže ho nie vždy a nie hneď bezproblémov príjmu.
Môžeme ju chovať aj celoročne vonku vo voliére, ak je chránená pred poveternostnými vplyvmi. Upozorniť snáď treba na prílišné vlhko, no nevadí jej ani mráz, ale sychravé a vlhké počasie áno.

Obrázok
Obrázok užívateľa
štefan
Člen redakcie
 
Príspevky: 2045
Registrovaný: Ned Dec 03, 2006 8:31 pm
Bydlisko: Levice

Späť na Exotické vtáctvo

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron