Astrild vlnkovaný (Estrilda astrild)

Všetko, čo sa týka chovu, rozmnožovania, pozorovania, skúseností s týmito novodobými dinosaurami....

Moderátor: štefan

Astrild vlnkovaný (Estrilda astrild)

Poslaťod štefan » Uto Mar 30, 2010 2:40 pm

(Linnaeus, 1758)

Tento astrild se vyskytuje v jižní Africe, obývá také ostrovy Mauritius a sv. Heleny. Byl uměle vysazen i mimo Afriku, např. jižním Portugalsku.

Obývá bažinaté kraje, břehy řek a potoků zarostlé vysokou trávou a keři. V zemědělsky obdělávaných oblastech se mimo dobu hnízdění sdružuje v hejna o 100 i více kusech.

Velikost je přibližně 11 - 13 cm.

Samce poznáme v době tokání podle zpěvu. Astrild vlnkovaný však nemá žádný výrazný zpěv. Spodní krovky ocasní má však samec tmavší až černé, samice výrazně do hněda. Rovněž červená skvrna uprostřed břicha má u samce větší rozlohu.

Obrázok

K chovu se používá venkovní nebo vnitřní hustě osázená voliéra, případně chovná klec.

Krmíme je především drobnými semeny a živočišnou potravou. Bez různého hmyzu by byl odchov zcela nemyslitelný. Výborné jsou čerstvé, spařené nebo zmrazené, popřípadě zavařené (především v zimních měsících) mravenčí kukly. K nim přidáme 50% rozstrouhaného vajíčka a ne příliš mnoho rozsekaných moučných červů. Občas se doporučují také dafnie a roupice. Prospěšné jsou i naklíčené nebo polozralé klasy senegalského prosa. Nesmí chybět dostatek zeleného krmiva.

Je to pták nenáročný, ke všem spoluobyvatelům vždy snášenlivý. Je velmi čilý a snadno zkrotne. V době hnízdění se ozývá sameček perlivou písničkou. Hnízdí celkem nespolehlivě, lépe ve větší, dobře zarostlé voliéře než v kleci osázené jen pár jedinci. Hnízdo staví nejraději nízko při zemi. I v zajetí nastavuje na hnízdo další hnízdo k oklamání škodné.
Astrild vlnkovaný šplhá v přírodě hodně po ostrých stvolech rákosu, a tak si neustále obrušuje poměrně rychle rostoucí drápy. Poněvadž v zajetí mu většinou tato příležitost chybí, dochází, podobně jako např. u panenky hnědoprsé a běloprsé, ale i u jiných druhů, k přerůstání drápků. Je proto nutné jejich velikost častěji kontrolovat a popřípadě ostrými nůžkami přistřihovat.

V době hnízdění se přes den se oba rodiče střídají v sezení, v noci sedí jen samička. Neunzig a Voigt nedoporučují kontrolu hnízda, zatímco Noordzij kontrolu hnízda připouští, ale varuje před braním vajíček do ruky nebo před poškozením hnízda. Vajíčka vybírá z hnízda lžičkou z plastické hmoty, k nahlížení dovnitř používá zrcátko. Doba sezení je 10 až 12 dnů, většinou 11. Vylíhlá mláďata mají žlutou kůži s jemným chmýřím, papily jsou leskle modrobílé, kresbu tvoří 5 teček. Černý zobáček mladých zčervená za pět týdnů a současně se objeví i vlnkování. Mladé je nutno oddělit od rodičů včas, protože je krátce po osamostatnění začnou odhánět i pronásledovat.
Obrázok užívateľa
štefan
Člen redakcie
 
Príspevky: 2045
Registrovaný: Ned Dec 03, 2006 8:31 pm
Bydlisko: Levice

Späť na Exotické vtáctvo

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron