Tady jsou některá z mých terárií, na Štefanovu žádost doplněná i popisky týkajícími se výroby pozadí atp.:
Substrátem použitým ve všech těchto nádržích je borový troud, nabíraný až od kořenového systému velkých starých pařezů, u kterých se dokonale rozložilo dřevo, zatímco kůra zůstala zachována (z těch bez kůry je troud vesměs nekvalitní, zpravidla i druhotně kontaminovaný nejrůznější organickou hmotou, která by v terku mohla být živnou půdou plísním), jako úkryty pak ve většině případů slouží maličké pařízky (stejného typu jako výše zmiňované velké) zapuštěné z větší části do podkladu. Ty slouží více méně jako základ pro budování rozsáhlejších nor, pavouky vytěžený materiál pak jednoduše odstraním z nádrže, která díky tomu získá jakési další obytné "patro", aniž by se změnil její vzhled.
Při výrobě 3D pozadí jsem použil několik postupů i materiálů, které přiblížím u jednotlivých snímků:
Toto je základní verze terária vybaveného pozadím z kůry borové souše na stěnách (je uvnitř sestavy, proto bylo vhodné zakrýt i obě stěny boční), opatrně seříznuté na rozměry stěn tak aby se jednotlivé kusy částečně překrývaly, takže v rozích nezůstala prázdná místa. Kůru jsem připevnil vzájemným zaklíněním plus akvarijním silikonem, který sice není pro lepení savých nerovných materiálů právě vhodný, chtěl jsem ale mít jistotu, že v případě např. zaplísnění bude možné kůru snadno odstranit. K tomu ovšem (díky vysokému obsahu antimykotických silic v jehličnanech) naštěstí nedošlo ani po několika letech "provozu" v relativně vlhkém prostředí, u novějších terárií jsem už proto volil odolnější spojení...
... zde je terko čerstvě osazeno rašeliníkem...
... který ve vhodných podmínkách může brzy vytvořit velice pěkný porost, tady ovšem pozor, přirůstá velice rychle, takže je v dlouhodobém měřítku vhodnější spíš do větších terárií.