Zdravím všetkých. Ako rozmýšľam nad kúpou niektorých exotickejších druhov, chcel by som mať nielen pekné mravce ale aj pekné terária s nimi. ..vlastne formikária, ale či sa to vzťahuje len na ytongové hniezda alebo celé terárium s hniezdom vo vnútri neviem, ale tak dajme formikária.... Chcel by som si spraviť pralesné formikárium s mnoho rastlinami, poplazmi, papraďmi a machmi, atď. Mám doma terárium velké 150x50x50cm. Mám v ňom posadené len potosy, ktorých korene sa vrili do polystyrénu a polyuretanu, ktorý tam dal jeho výrobca. Terárium obývala ,,albino krajta", a tak tieto polyuretanové prvky boli spravené nahrubo. Je to vlastne polyuretan, na niektorých miestach s polystyrénom, natretý čiernym ,,akvaristickým silikónom", alebo to je nejaká živica, a na to hnedá farba. Ja toto všetko ale chcem odstrániť a spraviť niečo na štýl paludárií z tejto stránky:
www.paludarium.wz.cz . Možno že to moje bude mať vodný prvok, o tom ešte popremýšlam, ale paludárium z toho nebude. Chcel by som sa opýtať na tieto veci:
1. Ako odstránim hnedú farbu? V rodine sa do týchto vecí totiž moc nevyznáme...
2. Polyuretan môžem zo steny ,,odrezať"? Pravdepodobne na nej ale ešte ostanú kúsočky polystyrénu, ako tie odstránim?
3. Môžu tieto chemikálie rozleptať aj čierny silikón ktorým je terárko zlepené?
4. Ako sa volá, čo to vlastne je ten ,,čierny akvaristický silikón". Dá sa to zohnať aj v Horndbachu, Baumaxe? Ako sa to inač volá?
5. Dajú sa zohnať neónové lampy do terária aj pre rastliny, z aspoň 60% nahradrzujúce slnečné svetlo? Viem o existencí takýchto žiariviek, ale halogénok nie.
Máte dakto všeobecné informácie s prácou s polyuretanom, jeho nanášaním a vecami kolo tohto? Na zmienovanej stránke, sorry za posting, som videl pekné ubikácie a v jednej, bohužiaľ tej najväčšej som si dokonalo vedel predstaviť mravčiu kolóniu zakomponovanú do tohto ,,ekosystému" a tak by som si niečo na štýl pralesa chcel spraviť doma. Na to tu mám ale ešte jednu otázku: Majiteľ tej stránky a paludárií nanáša polyuretan, naňho akvaristický čierny silikón a na to lignocel, mám tomu tak chápať? Za rady a názory dakujem